Schloss Lauenstein

teilweise erhaltenes Schloss in Altenberg-Lauenstein

Bezirk:Dresden
Landkreis:Sächsische Schweiz-Osterzgebirge
Ort:01778 Altenberg-Lauenstein
Lage:auf einem von der Müglitz umflossenen Bergsporn

Beschreibung
Unregelmäßige, ungefähr dreieckige Anlage mit Ruinen der Burganlage und Schlossbau der Renaissance, Ostflügel mit Halbrundturm

Erhalten: Schlossbau, Ruinen der Burganlage

Thomas Eichler
Der Burggraben wurde 1716 unter Rudolf von Bünau in einen barocken Garten umgestaltet. Die Anlage wurde nach 1990 rekonstruiert. Kräutergarten mit heimischen Nutz- und Zierpflanzen.

Kapelle

Die Schlosskapelle entstand um 1480 und besitzt mehrfarbige Portraitplastiken und eine Kanzel aus dem Jahre 1635.

Historische Ansichten
aus: G. A. Poenicke, „Album der Rittergüter und Schlösser im Königreiche Sachsen“, Schlossanlage um 1860

Herren von Tharant
Herren von Lauenstein
Herren von Bergau1340
Hanns Müntzer1464 Kauf
Friedrich von Salhausen1497
Familie von Bünau1517–1821
Grafen von Hohenthal–Dölkau1823, 1945 enteignet

Ende 12.Jh.erbaut
1289 („castrum Levensteyn“)
1429Belagerung durch die Hussiten
um 1480Bau des Westflügels im Vorburgbereich
1549ausgebrannt
16. Jh.Neubau als Schlossanlage
1849Abbruch des Nordflügels
nach 1970Instandsetzung der Anlage

Thomas Eichler

Schloss BärensteinAltenberg (Erzgebirge)-BärensteinSchloss2.51

Donath, Matthias [2012]:  Burgen und Schlösser in Sachsen, Petersberg 2012
  Iniciativa pro děčínský zámek (Hrsg.) [2012]:  Burgen im Grenzraum Sachsen-Böhmen, (o.O.) 2012
  Krumbholz, Hans [1984]:  Burgen, Schlösser, Parks und Gärten, Berlin/Leipzig 1984

1. Image

Prof.A.M.Szymski (Polska) Lówenstein (Lawenstein) Nie istnieje -jak dotąd – pełna monografia dziś stanowiącej jedynie jedną z dzielnic Altenbergu dawnego miasta o utrwalonej w wieku XVII? i również współcześnie używanej nazwie „Lawenstein”.Praktycznie też wszystko co dotyczy okresu sprzed roku 1289 kiedy to zamek stał się już własnością margrabiów miśnieńskich pozostaje jedynie przedmiotem domniemań i nieweryfikowalnych hipotez a dostępne informacje jakie znajdują sie w obiegu publicznym dotyczące samego datowania czasów powstania zamku i jego pierwszych właścicieli wzajem zdają się sobie zaprzeczać. Z dostępnych , także dzięki stronom internetowym, informacji wynika bowiem jedynie że sama osada Lawenstein jest jedną z najstarszych jakie zostały na terenie Wschodnich Rudaw (Osterzgebirge) założonych osad która swoje pełne prawa miejskie otrzymała wszakże dopiero pod koniec XV wieku (w 1494 roku). Na przestrzeni dziejów pisownia nazwy zamku i miasta zmieniała się kilkakrotnie. Jak jednak wynika z najstarszej o Lavensteinie i okolicy publikacji autorstwa F.A.Brandnera z roku 1841 , pierwszą znaną od 933 roku nazwą zamku była zlatynizowana nazwa „Lówenstein (Leonstein) ,którą można tłumaczyć jako „Lwia skała” lub „Lwia Góra” .Inne zródła kolejno zaś wymieniają: „castrum Levenstyn” (przed 1289), „Lewenstein” (1320), „Leuwenstein” (1372), „Lauwensteyn” (1386), „Lawenstein” (1389), „Lauwinsteyn” (1412), „Lawenstein” ( 1485) i „Laustein” (1515). W opisie herbu Gunthera von Bunau (1689) znajdującego się w kościele w Geising nazwa miasta jest dwuliterowa jako : „Lauen Stein”. Obecna pisownia (Lawenstein) pojawiła się po raz pierwszy już w 1410 roku chociaż oficjalnie zaakceptowana została dopiero w roku 1800. Sam zaś pierwotny wygląd zamku opisany jest jako: prosta konstrukcja (obejmująca trójkątny rdzeń bez donżonu) z wieżą bramną (der dreieckige Kern der Burg ohne Bergfried mit Torturm) . Poniewaź jednak już w 1340 roku Lauenstein opisywany jest jako zamek ,można przypuszczać że ta prosta konstrukcja ‘dworu rycerskiego” już wówczas rozrosła się do formy typowego zamku średniowiecznego. [por: (1) https://de.wikipedia.org/wiki/Lauenstein_(Altenberg)., (2) https://hov.isgv.de/Lauenstein, (3) https://www.schloss-lauenstein.de/start/, (4)F.A.Brandner:“Lauenstein und seine Zugehörungen in geographischer, statistischer und geschichtlicher Beziehung, nebst Anhang, besondere Denkwürdigkeiten enthaltend”.,wyd. Keller., Pirna,1841r., (5) F.Boettcher:”Die Geschichte der Alten Bergstadt Lauenstein”.,teil.I.,1958 (maszynopis niepublikowany) (6) R. Stech: “Beschreibende Darstellung der älteren Bau- und Kunstdenkmäler des Königreichs Sachsen”.,(cz.II)., DRESDEN. Jn Commission bei C. C. Meinhold & Söhne. 1883., (7) F.A.Brandner:” Lauenstein,seine Vorzeit , fruheren Schicksale und jetzige Boschaffenheit”.,Lauenstein 1845r.(8) G.A.Poenicke: Album der Rittergüter und Schlösser im Königreiche_Sachsen_III Section.,no.167., Leipzig 1854-1861.